Stef Lemmens
Stef Lemmens
30 Dec

Welkom in Vlasselt

'Welkom in Vlasselt’ onderzoekt hoe we de verloren elementen van de vlasnijverheid terug in ere kunnen herstellen. Gedurende een half jaar willen we alle stappen ondernemen die men vroeger ook doorliep om van vlas tot linnen te komen. Door deze in een hedendaagse context te plaatsen hopen we de blik van participanten te verruimen wat betreft hun waardering van textiel, de voordelen van natuurlijke materialen en de verbinding met de gemeenschap. Samen met Hasselaren zaaien we het vlas in de wijken Runkst, Hollands Veld, Katarina Wijk, Heilig Hart, Runkst en in de achtertuinen van geïnteresseerden, we creëren onze eigen tools om de vlas te verwerken en we weven in de straten van de Hasseltse binnenstad. We sluiten het project af met een groots feest met een heerlijke maaltijd aan een lange tafel, gedecoreerd met ons linnen eindresultaat.

Meer info:

De vlasnijverheid is sterk aanwezig in onze Vlaamse geschiedenis. Al in de 14de eeuw werd deze plant in onze contreien gebruikt voor het creëren van textiel, wat resulteerde in een grootindustrie in de 16de eeuw. Momenteel is deze ambacht zogoed als verdwenen binnen onze samenleving. Machines namen het werk over en produceren momenteel massa’s textiel tegen een razendsnel tempo. Volgens ons is er iets wezenlijks verloren gegaan in deze overgang van handwerk naar machinale productie.

Ironisch genoeg heeft het bandwerk geleid tot de vernietiging van onze band met het werk. De afstand tussen onszelf en het proces lijkt onze waardering voor het eindproduct te hebben aangetast. De Belg gooit gemiddeld zestig kledingstukken per jaar weg, goed voor bijna vijftien kilo, en is daarmee de trieste recordhouder in Europa.

Wat ooit een puur natuurlijk product was wordt nu ook steeds meer vermengd met kunststoffen zoals polyester, nylon, polyamide of acryl. Hierdoor wordt deze enorme afvalberg steeds moeilijker te recycleren en vinden microplastics momenteel hun weg naar de meest afgelegen plaatsen ter wereld en zijn ze ook al terug te vinden in ons eigen lichaam.

Om van vlas tot linnen te komen moest men vroeger heel wat stappen ondernemen. Het succes van deze taken werd vaak gevierd met de hele gemeenschap. Zo kwam jong en oud samen om te helpen met de oogst en werd er een groot feest gegeven als deze geslaagd was. Taken als het spinnen of weven waren ook steevast momenten voor dialoog.

'Welkom in Vlasselt’ onderzoekt hoe we deze verloren elementen terug in ere kunnen herstellen. Gedurende een half jaar willen we alle stappen ondernemen die men vroeger ook doorliep om van vlas tot linnen te komen. Hieronder volgt een opsomming van enkele activiteiten:

Het Zaaien: We zaaien samen het vlas in Runkst, Hollands Veld, Katarina, Kempische Wijk, Heilig Hart en in de achtertuin van geïnteresseerden.

Het Gereedschap: Terwijl de zaden ontkiemen leren we bij over de traditionele gereedschappen en creëren we zelf enkele exemplaren.

Het Oogsten: Het vlas wordt geoogst en gevierd in de vorm van een klein buurtfeest voor elk van de vijf wijken.

Het Repelen, Roten en Drogen: De stengels worden gescheiden van de zaadbolletjes en vervolgens in het water gelegd (rottingsproces).

Het Braken en Zwingelen: De vezels worden gescheiden van de houterige stengels.

Het Hekelen en Spinnen: De lange vezels worden gescheiden van de korte vezels, nadien spinnen we deze tot garen.

Het Weven: Twee weken lang installeren we een groot weefgetouw in de winkelstraat van Hasselt waar iedereen kan helpen weven.

Het Vieren: We nodigen alle participanten uit voor een maaltijd waarbij we een lange tafel decoreren met het geweefde stuk linnen.

Het Residu: Nadien wordt het tafellaken in stukken geknipt en omgenaaid tot herbruikbare servetjes die de aanwezigen mee naar huis krijgen.

'Welkom in Vlasselt' is een artistiek onderzoeksproject geïnitieerd door Nomad City en The School Hasselt.

www.nomadcity.be

info@nomadcity.be

Nice
2
This is part of
folder Project
Burgerbudget 2023: klimaatrobuuste en -veerkrachtige stad

Stad Hasselt zoekt vernieuwende burgerprojecten die de klimaatambities van onze stad in de praktijk brengen.

De oproep burgerbudget 2023 focust op een klimaatrobuuste en -veerkrachtige stad. Denk hierbij aan projecten die inzetten op energie-effic…

Read more
198 days remaining
arrow_upward